• Головна
  • Проста страва для енергії та довголіття . Як харчуватися після 50 років
11:32, Сьогодні

Проста страва для енергії та довголіття . Як харчуватися після 50 років

Харчові потреби людини змінюються протягом усього життя. Зокрема, після 50 років важливо зберегти енергійність та здоров’я. Спортивна дієтологиня Роксана Ехсані порадила страву з трьох інгредієнтів, яка допоможе поповнити організм енергією та сприятиме довголіттю.

Про це повідомляє видання Parade.

Як зазначає експертка, людям після 50 років необхідно вживати більше білка та поповнювати організм мікронутрієнтами. І для цього не потрібно жодних таблеток або харчових добавок. Насправді все необхідне для енергійності та здоров’я можна знайти у звичайних продуктах.

Отож дієтологиня порадила страву, яка дійсно здатна підтримати організм. Йдеться про тарілку лосося, булгура і шпинату.

“Це страва №1, яку я рекомендую всім, кому за 50. І що найголовніше? Для неї потрібно всього три інгредієнти”, — зазначає Роксана Ехсані.

Водночас спортивна дієтологиня окремо розповіла про користь кожного з перелічених інгредієнтів.

Користь лосося

Лосось є гарним джерелом високоякісного білка. Отож цей продукт здатний запобігати саркопенії — втраті м’язової маси, яка часто спостерігається у літніх людей.

Щоденна норма білка для людей віком за 50 років становить близько 1,2 грама білка на кілограм маси тіла. Отже, людині вагою 70 кг щодня потрібно споживати від 68 до 82 грамів білка. Третину цієї норми можна отримати з одного філе лосося.

Лосось містить і необхідні організму мікронутрієнти. Зокрема, йдеться про вітамін D, який потрібен для підтримки міцності та здоров’я кісток. Водночас лосось є джерелом цинку, вітаміну А та глутаміну, які посилюють імунітет.

Завдяки вітаміну B12 лосось допомагає відновити енергію, адже саме нестача цього вітаміну часто супроводжується втомою та слабкістю.

Крім того, лосось містить омега-3 жирні кислоти — ці корисні речовини не лише знижують запальні процеси, а й підтримують розумові здібності, запобігаючи деменції.

Користь булгура

У людей після 50 років суттєво сповільнюється травлення. Тому в такому віці важливо вживати клітковину для нормалізації роботи травної системи. Булгур є одним із лідерів серед продуктів за вмістом клітковини.

Також у булгурі міститься марганець, необхідний для здоров’я кісток. Завдяки вмісту магнію булгур здатен нормалізувати кров’яний тиск.

Користь шпинату

Шпинат є гарним “союзником” у підтримці здоров’я кісток і розумових здібностей. Зокрема, цей продукт містить у великій кількості кальцій, магній та вітамін K, які відіграють важливу роль у профілактиці остеопорозу.

Крім того, шпинат є джерелом лютеїну та зеаксантину — антиоксидантів, що запобігають віковим захворюванням очей, таким як макулярна дегенерація та катаракта.

Інформує today.ua

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію